Spelprogrammet

Alla matcher spelas på Öbackahallen.


Lördag


1 Kl. 09.00 


IK Virtus -VRMC


2 Kl. 10.00


ÖDIBF - IK Surd


3 Kl. 11.30


IK Hephata - IK Virtus


4 Kl. 12.30


VRMC -ÖDIBF


5 Kl. 14.00


IK Surd - IK Hephata


6 Kl. 15.30


IK Virtus -ÖDIBF


7 Kl 17.00


VRMC - IK Surd


Söndag


8 Kl. 09.30


IK Hephata -ÖDIBF


9 Kl. 10.30


IK Surd - IK Virtus


10 Kl. 12.00


VRMC - IK Hephata


Ca 13.15 Prisutdelning


MVP

På grund av tidbrist så samlar Stumboll alla lags mest värdefulla spelare i ett samma inlägg istället.

 

 

VRMC: Henrik Lehtonen

Kommentar: Han är VRMC: hjärta. Han har en enorm vinnarskalle. Han hatar att förlora, helt enkelt. Försvarar VRMC guldet så är det tack vare Lehtonen.

 

ÖDIBF: Erik Israelsson

Kommentar: Det är svårt att förklara hans spelstil. Han bara kör sönder motståndarlaget med sin trådsmala kropp. Man kan tro att kroppen är byggd av stål när man ser Israelsson på planen. Israelsson kan leda ÖDIBF till första pallplatsen om han har slipat lite på sina avslut.

 

IK Hephata: Pekka Lääkäri.

Kommentar: Han är mannen som alla motståndare hatar. Han är en expert på att få motståndarlagets bästa spelare tappa fokus. Lääkäri brukar hålla sina löften, till det här SM har han lovat att han ska visa upp sin show, så det blir spännande att se honom i aktion under helgen.

 

IK Surd: Janne Yrjölä

Kommentar: Han imponerade stort ifjol när han gjorde debut för IK Surd. Han var överallt och riktigt jobbig att möta. Han är även en nyckelspelare i det finska ishockeylandslaget.

 

IK Virtus: Marko Liimatainen

Kommentar: Han dominerade stort i finska mästerskapet ifjol och nu har IK Virtus lyckats värva honom, bara och gratulera IK Virtus. Att bara se honom är värt hela entrépriset.  


VRMC

Kan VRMC göra det igen?

 

Målvakt: Jan- Erik Eriksson

 

Kommentar: Han har stått i målet för legendariska Adlis och IK Hephata utan att ta förstespaden. Nu är han förstemålvakt. Ifjol var han riktigt stabil i målet. Semifinalen mot IK Hephata ifjol försov han sig efter en blöt kväll och det höll på att kosta VRMC en finalplats. Så han får skräpa till sig lite.

 

Backar: Janne Raatikainen, Anders Domström, Jörgen Hartmann och Ronny Hurtig.

 

Kommentar: Raatikainen bar VRMC:s försvar på sina axlar ifjol men nu får han hjälp av Hurtig så försvaret har förbättrats. Den evige vältränade Domström är stabil försvarspelare utan att sticka ut ur mängden. När Jörgen Hartmann fanns med i VRMC:s trupp så trodde Stumboll att det var ett tryckfel men nej, Hartmann har gjort en rekordsnabb comeback. Ifjol hissades hans tröja upp hos IK Hephata efter en lång och trogen tjänst hos IK Hephata. Nu har han skrivit på för VRMC. Spännande att se hur IK Hephata reagerar. Hurtig levererar alltid trots sin ålder. Kan han vara den bästa genom tiderna? Kanske.

 

Forwards: Juhana Salonen, Erik Åberg- Martinsaari, Henrik Lehtonen, Pasi Kosunen, Peter Bergkrantz och Fredrik Rosenblom.

 

Kommentar: Salonen gjorde sitt första SM för två år sen då spelade han för IK Surd och han imponerade inte på någon. Men mycket kan hända på två år. Åberg- Martinsaari åker med bara för att avlasta laget lite. Duon Lehtonen och Bergkrantz bidrog till VRMC:s stora skräll ifjol. Eller bättre att säga så här, de fixade allt. Utan duon vore VRMC ingenting. Det här året har duon till Kosunens hjälp. Kosunen gör debut för VRMC efter flera SM med Dalir. Det är tänkt att Kosunen ska producera allt framåt. Stumboll lägger in ett tips på att Kosunen vinner poängligan. Tennisspelaren Rosenblom är en stark löpningspelare som kan skapa ytor åt VRMC:s stjärnor.

 

Sammfattning: VRMC kommer till Härnösand med en liten trupp. Men, truppen är bättre än ifjol när de skrällde stort. Hurtig och Kosunen är de två nya spelarna och kommer att bidra stort om de spelar som de brukar göra. VRMC ska spela tre matcher på lördag så det kan kanske slita sönder truppen. Men man ska aldrig räkna bort VRMC. Aldrig.


ÖDIBF

Kommer de igen efter den bittra finalförlusten mot VRMC?


Målvakt: Joel Modig & Robert Lindell


Kommentar: ÖDIBF  är det enda laget som skickar två målvakter till Härnösand. Modig ses som förstemålvakt, han har varit stabil under säsongen och räddade ÖDIBF ett par gånger. Hans starkaste sida är 1 mot 1, han är duktig på att läsa skytten. Däremot har han stort problem när det är stor trafik framför målet. Så ÖDIBF måste hjälpa honom med att få bort hönorna från målområdet. Lindell är god backup till Modig, han har rutin från spel med IK VIrtus för flera år sen.


Backar: Joakim Gustafsson, Thomas Ingvarsson, Ludvig Norberg, Joonas Leppänen och Mårten Högberg


Kommentar: Ganska ung försvarsuppställning. Ifjol hade de Ronny Hurtig som lyfte upp försvaret med sin rutin. Men nu får de klara sig utan Hurtig. Gustafsson ansågs en gång Robert Olssons efterträdare men hans talang har inte blommat ut på riktigt ännu, han är fortfarande bara 21 år gammal. Ingvarsson med sina tjocka lår och tunna armar, de där har han fått från badminton. Det är i princip omöjligt att springa förbi honom utan han rör dig. Hänger hans ben inte med så hänger hans armar med eller tvärtom, det är hans styrka tack vare all badmintonspel. Norberg är en tung spelare, han ser kanske klen ut men vid närkamperna märker man att han är riktigt tung att möta. Han bidrar gärna med i offensivt spel, vissa matcher har han flyttats upp till anfallsposition när laget ligger risigt till. Leppänen är ett nyförvärv från Finland, han kommer närmast från Heros. Han kan ses som Hurtigs ersättare, de har ungefär likadan spelstil. Leppänen kan lugna ner spelet när det behövs. Det kan behövas för att ÖDIBF har en tendens att stressa sönder sitt eget spel.


Forwards: Tommy Berggren, Ivan Cosic, Erik Israelsson, Patrik Peltola, Jimmy Raninen, Phillip Sjöberg, Tomas Lagergren och Sami Särkkinen


Kommentar: Annorlunda forwardsuppställning om man jämför med truppen från seriespelet. Raninen och Särkkinen förstärker laget till SM. Raninen gjorde debut i svenska mästerskapet för 2 år sen vid Dövis i Örebro för IK Surd men han imponerade inte då. Så det är upp till bevis om han egentligen är en bra spelare som det har pratats om. Särkkinen var en gång supertalang som förutspåddes en lysande framtid. Men han är fortfarande duktig, han är kanske dövinnebandyns bästa straffskytt. Cosic har en tendens att försvinna ur matchbilden i långa stunder sen blixtra till då och då. Dessutom gillar han jubla överdrivet, i en vanlig serielunk gjorde han en snygg assist sen jublade han mer än själva målskytten. Ganska lustigt. Israelsson, om man måste sammanfatta allt om honom med ett ord så väljer Stumboll ordet ”omänsklig”. Han är en maskin som rullar på hela tiden. Han smäller på, skapar chanser, passar fram mål och gör mål. Han gör allt. Berggren är en legendarisk spelare inom dövidrotten i Sverige. Han är äldst i laget och det är tänkt att han ska bidra med sin rutin. Peltola liknar ett tåg som brummar på ena kanten. Han skjuter mer än gärna ofta. Hur ofta träffar bollen målet? Aldrig. Sjöberg är ett osäkert kort på grund av bristande motivation. Lagergren är en habil spelare som gör sitt jobb varje match.


Sammanfattning: Än en gång föll ÖDIBF på mållinjen i seriespelet, man hade chans att gå upp vid vinst i sista matchen men fick snällt åka hem till Örebro efter ett storstryk mot Ekeby. Förlusten av Hurtig kommer bli kännbart, han behövs i det här laget. Så det blir spännande att se hur ÖDIBF klarar sig utan Hurtig. Spelar Israelsson som han gjorde under serien så höjer Stumboll ett varningstecken för det här laget, för att det kommer göra ont att möta det här laget. Det kan sluta bra för ÖDIBF om allt går som de vill.


IK Hephata

Får de sin revansch för den bittra semiförlusten mot VRMC?


Målvakt: Fredrik Jansson


Kommentar: Jansson gör ännu ett SM till, hans rutin är otroligt viktigt för IK Hephata. Det är viktigt att ha en målvakt som har varit med om det mesta. Jansson kan agera som en tegelvägg när det hettar till. När det inte hettar till under matchen så kan han vara loj och läcka som ett såll, det är hans svaghet.


Backar: Håkan Hammenstig, Christopher Edlund, Edward Nyman och Michael Skarborn


Kommentar: Trots Nyman är född -85 är han yngst i den här backuppställningen. Det säger mycket om hur rutinerat Hephata är den här gången. Örebrosonen Nyman har spelat för ÖDIBF hela sitt liv och ifjol gjorde han sitt första SM för Hephata och nu ska han göra sitt andra SM. Nu får han spela mot ÖDIBF, kul för honom. Edlund är stor och tung så det kan inte vara skönt att hamna i duell med honom i sarghörnet. Hammenstig lämnade Dalir för spel hos Hephata, han bidrar med sin stora speluppfattning. En nyckelspelare i lagets powerplays uppställning. Skarborn skrämmer redan bort många med sina tatueringar, han backar aldrig ur när det hettar till. Så man får akta sig för honom.


Forwards: Erik Akervall, Mikko Kotila, Gustav Lindahl, Pekka Lääkäri, John Malmlund, Florian Tirnovan, Belan Zengana, Victor Söderberg-Jannerlid och Magnus Larsson


Kommentar: Hephata kommer med en forwardsuppställning med ett par tunga namn som Lääkäri, Akervall och Kotila. Dr. Lääkäri har dominerat i dövinnebandyvärlden i ett decennium och det finns inte ett tecken på att han ska sluta dominera, han bjuder gärna på show. Akervall har satsat hårt på MMA och Stumboll tror att det gör honom till en bättre spelare, lagets viktigaste center. Kotila är lagets spetsspelare, det är han som ska försöka producera åt Hephata. Men håller han fortfarande på den här nivån? Larsson är duktig back men Stumboll tror att han får spela center den här gången, det behövs en stark center i andra femman. Larsson och IK Surds Yrjöla tävlar även i grenen ”Vem-som-har-rödast-hår”. Söderberg- Jannerlid är egentligen Sveriges bästa målvakt men han agerar utespelare för att Jansson ska få speltid. Men S-J är god spelare som bidrar med sin snabbhet och handledskott. Tirnovan missade fjolårets SM på grund av SDU:s årsstämma och han är nog rejält sugen på att visa upp sig igen. Björn Borg- Malmlunds löpning skapar ytor åt Hephata och laget får se till att utnyttja ytorna. Lindahl är en högerskytt som Kotila, inte många lag som har lyxen att ha två högerskytt i sitt lag.


Sammanfattning: Som vanligt är IK Hephata en klar guldfavorit. Om doktorn Lääkäri opererar spelet åt IK Hephata så är det stor chans att laget räcker till hela vägen fram. Laget har kommit igång på riktigt i slutet av serien. De måste se till att formen håller i sig under hela SM om de vill gräva guldet i Norrland.


IK Surd

 

Får IK Surd gräva det efterlängtade guldet efter flera års ökenvandring?


Målvakt: Daniel Viken


Kommentar: Han är bara 167 cm lång och hans kropp täcker inte ens hälften av målet, ändå lyckades han med bedriften att bli utsedd till SMs bästa målvakt för ett par år sen. Till dess har hans motivation varit lite bergochdalbana. Förra SM var han stabil, han gjorde ingen besviken. Stumboll tror att han fortsätter i samma stil, det vill säga, att vara stabil i målet.


Backar: Pär Wiklund, Daniel Littorin, Hans Nilsson, Makwan Khirzy, Teddie Sundqvist och Christian Telkkonen.


Kommentar: Khirzy är ett nytt tillskott i det här laget, förra året spelade han för Dalir och han gjorde inga i Dalir besvikna. Nu har han inte tränat i flera månader och IK Surd kommer kasta honom i hetluften direkt från start. Det kommer bli spännande att se hur han klarar av pressen. Wiklund vet vi vad han kan. Han är riktigt rutinerad och han kommer tillbaka till sin hemmaplan, kanske kan han visa vägen till guldet på sin hemmaplan? Littorin flyttas ner till försvaret, en stor överraskning. Kanske beror det på hans dåliga poängproducering under säsongen, bara 1 poäng på 13 matcher. Den sämsta noteringen under hans hela karriär. Telkkonen har varit med om det här länge, den här gången finns det tuff konkurrens så kanske får han mindre speltid än förut. Sundqvist gör debut på SM-scenen vid 37 års ålder. Imponerande. Ishockeyspelaren Nilsson är nog berömd för sina många individuella misstag, gör han ett par misstag så blir ingen förvånad. Det säger ganska mycket om honom.


Forwards: Niclas Odencrants, Janne Yrjölä, Robert Pettersson, Ioakim Eriksson, Marcus Svensson, Johan Forsman, Pierre Engdahl, Daniel Johansson och Lauri Virtanen


Kommentar: IK Surd har fått tre tunga förstärkningar till sitt anfall. Virtanen, Odencrants och Pettersson är dessa tre nya förstärkningar. Virtanen kommer från Finland och spelar innebandy på den svenska marken för första gången. Enligt en källa är han riktigt vass när han spelar tillsammans med rödhåriga Yrjölä. Pettersson gör comeback efter ett års frånvaro från innebandyn. Han brukade vara en poängkung som man kunde lita på. Stumboll vet inte hur det är med hans form, IK Surd har lyckats mörka hans form så vi får vänta till SM. Odencrants har lämnat ÖDIBF för spel hos IK Surd. Han är mästare på trash talk och han kan driva upp folk till vansinne. Dessutom gillar han att filma, han skulle lätt platsa i Serie A. Yrjöla imponerade stort i Stockholm, det är riktigt tungt att möta honom. Han är stenhård och svårt att ta bollen från honom. En ovärderlig spelare för IK Surd. Engdahl är som ett tåg, det är inget ide att stå framför honom. Han kommer bara springa över dig. Eriksson, Svensson, Forsman och Johansson konkurrerar om vilka som får mest speltid. De är alltstå komplementsspelare som gärna gör lagets grovjobb.


Sammanfattning: IK Surd kommer med ett lag som ser spännande ut, försvaret ser bättre ut än fjolåret men hos anfallssidan ser det lite svagare. Vuoriheimo blev SMs bästa spelare ifjol och nu kan han inte vara med på grund av Signmark så det blir ett tungt avbräck för IK Surd. Det är riktigt svårt att bedöma IK Surd, laget kan vara fågel eller fisk. Har de det rätta flytet så kan det räcka ända fram till guldet. Annars blir det platt fall som de tre senaste SM.


RSS 2.0